About us

Trondheim is a power centre for technology and research. 500 technology businesses with 10 000 employees are housed in the Trondheim region, and the number is growing.

Stedet for gode hoder
Hjernekraften ved NTNU og Sintef skaper vekst, velstand og spennende arbeidsplasser. Siden 2010 har 130 teknologiselskaper oppstått med utspring i NTNU og Sintef. 171 eksisterende bedrifter i Trondheimsregionen har sitt opphav i forskningsmiljøene våre. Vi er i front innenfor blant annet hjerneforskning, ultralydteknologi og grønn energi.

Ikke noe sted i Norge investerer samfunnet mer i forskning og ny viten per innbygger.I Trondheimsregionen finnes 750 teknologiselskaper med 12 250 ansatte (2018).

Stedet med spennende jobber
Trondheim er et Silicon Valley i miniatyr. Foretak som Microchips (tidligere Atmel), ARM, Nordic Semiconductor, Norbit og Q-Free leverer høyteknologi til hele verden. De mest raffinerte komponenter i markedsledende mobiltelefoner er «Made in Trondheim». ARM sørger for grafikk med superkvalitet på mobildisplay og andre pekeskjermer. Nordic gjør verden trådløs, kort og godt.

Sportradar med base i byen er verdensledende leverandør av sportsstatistikk og samarbeider med de største idrettsorganisasjonene og ligaene på kloden, slik som FIFA. Zedge, med hovedkontor i Trondheim og notering på børsen i New York, leverer personlig innhold til mobilbrukere over hele verden. Zedge-appen har ca 100 millioner aktive brukere hver måned.

Det verdensomspennende Siemens-konsernet satser stort i Trondheim selv om byen er liten i global målestokk. Det skyldes all kompetansen som allerede eksisterer her. Nettopp i Trondheim skal Siemens sørge for å gjøre skipsfarten elektrisk og utslippsfri. Vi er iferd med å bli en batteriby også.

De kreative gründerne Har du hørt om Borgar Ljosland? Borgar og studiekompisene laget oppskriften på verdens beste grafikkprosessor for mobiltelefoner - delvis mens de hygget seg på bar i Trondheim. Nå jobber Borgar med nye ideer. Se filmen der han forteller om skapergleden, og hvordan mennesker med pågangsmot kan hente skaperkraft ut fra de etablerte kunnskapsmiljøene rundt NTNU og Sintef.

Se og hør Reza Hezari fortelle om flukten fra prestestyret i Iran og ferden fram til en tilværelse som seriegründer i Trondheim. Nå leverer den tidligere flyktningen rent vann til millioner ved hjelp av ny teknologi.

Også en bedrift som Orkel, leverandør av noe så tilsynelatende traust som landbruksmaskiner, har visst å bruke den forskningsbaserte kunnskapen som allerede eksisterer i Trondheim. Derfor handler kinesiske bønder i Orkdal.

Forskerne våre
Ta en titt på filmen om Nuria Espellargas ved NTNU, som vant den vitenskapelige tvekampen mot et av verdens hardeste stoff. Ikke langt fra kontoret til Nuria ligger nanolaben, der gode hoder forsker på det minste som fins.

Nanopartikler gir oss alt fra banebrytende medisiner til teknologi som skaffer jordas befolkning mer fornybar energi i kappløpet mot farlige klimaendringer. Hvis - eller når - Trondheim vinner en Nobelpris igjen, er det ikke usannsynlig at den kommer for resultater fra nanoforskning.

Og hva med havet? Det er vårt siste, ukjente kontinent. Bare en brøkdel av havet utforsket og forskere i Trondheim leder an også i dypet. Havet byr på mat og ren energi nok til alle, bare vi lærer oss å hente ut ressursene uten å ødelegge for dem som kommer etter oss. Se filmen Den dypeste hemmeligheten.

Det skjer nå
Mens du leste denne teksten har forskere, gründere og oppfinnere i Trondheim gjort enda noen oppdagelser. Kunnskapen har økt litt. De fleste framskitt er knapt synlige, men før eller senere kan de lede til banebrytende sprang. GSM-teknologien revolusjonerte i sin tid bruken av mobiltelefoner. To forskere i Trondheim danket ut store, internasjonale konsern i jakten på løsningen som til slutt drepte fasttelefonen. Og du kan være sikker på at de prisbelønte hjerneforskerne ved Kavli-institttet vil annonsere nye gjennombrudd. Følg med!

This is where knowledge that tamed the waterfalls, built the oil fortune and created the modern Norway.

Today the people of Trondheim are making smart phones smarter for users all over the world. Clever heads make society wireless, we're building green energy and scientists are chasing the cure for cancer.

The Technology Capitol Trondheim covers a wide span: from creative hubs making new video games, to manufacturers of the world's best micro chips, or the scientists who won the Nobel prize in medicine.

Go to front page Contact