Devico

Møt de beste gullgravere i verden. De holder til på Melhus utenfor Trondheim. På oppdrag fra gruveselskaper over hele verden finner Devico AS gull, diamanter og andre verdifulle mineraler dypt nede i bakken.

Unik teknologi for å bore og hente opp kjerneprøver er nøkkelen til Devicos suksess i jakten på gull og edelstener. Selskapet er en trøndersk oppfinner- og gründerhistorie. Viktor Tokle arbeidet ved Sintef da han fikk ideen til å utvikle banebrytende redskaper for presisjonsboring langt under jordoverflata.

Kunsten er å kunne styre boret presist, vite nøyaktig hvor det befinner seg nede i dypet – og i tillegg å hente opp prøver uten å dra opp alt boreutstyret for hver gang. Gulljegerne må stadig dypere for å gjøre nye funn. Det gjør Devicos teknologi mer og mer ettertraktet.

Det tok mange års arbeid før Tokle og Devico traff gullåren, både i bokstavelig og overført betydning. Nå har selskapet hatt oppdragsgivere i anslagsvis 50 land spredt over hele verden. Devico er et prisbelønt selskap med en patent på teknologi som finer gull.

Tilbake til forsiden Last ned film

Flere filmer om temaet: Spennende bedrifter

De gjør havet grønt

Siemens har 360 000 ansatte verden over. Selskapet pekte ut Trondheim som byen der gode hoder skal gjøre skipsfarten miljøvennlig.

Kinesiske bønder shopper i Orkdal

Det startet med et enkelt sveiseapparat. Nå selger bedriften Orkel i Orkdal avanserte landbruksmaskiner til over 50 land på seks kontinenter. Største kunder er bønder i Kina, India og Japan.

Trondheim gjør verden trådløs

Ledningen er snart historie. Smarte brikker får hjelpemidlene du omgir deg med til å snakke sammen uten fysisk kontakt.