Velg tema

Mat og forskning - Home of Nordic Flavours

Trøndelag og Trondheimsregionen ble utnevnt til Europeisk matregion 2022 (European Region of Gastronomy). Vi har naturgitte forutsetninger for å lykkes med å produsere mat og drikke av høy kvalitet; et rikt jordsmonn, sollyset faller inn i en gunstig vinkel, kystlinja er grunn og næringsrik, og regionen bader i friskt, rent vann. Ved hjelp av forsknings- og utviklingsmiljøene i Trondheim kan vi perfeksjonere oss som produsent og leverandør av næringsmidler. Kunnskap, spisskompetanse og bruk av avansert teknologi er viktige ingredienser når vi som matregion skal konkurrere med de beste og mest kjente i verden. Trondheimsregionen stimulerer til tettere samarbeid mellom produsenter og forskere. Målet er bærekraft kombinert med ypperste kvalitet.

Havvind | Vindkraft som kan redde verden

Det finnes mer enn nok vind på havet til å redde verden fra farlige klimaendringer. Trondheim er en pionerby i jakten på flytende havvind. Alle ser hit. Det blåser mest over dypt hav. 80 prosent av all vind feier over dyp som er for store til at vindturbiner kan stå på bunnen. Turbinene må flyte i sjøen. Oppgaven til sjefforsker John Olav G. Tande ved Sintef Energi og kollegene hans er å finne tekniske løsninger som gjør det lønnsomt å bygge ut flytende vindparker til havs, og som samtidig gjør minst mulig skade på miljøet. Gode hoder ved Sintef og NTNU skal fange vinden som kan erstatte kull, olje og gass. Mulighetene er nesten ubegrenset, men Tande & co slåss mot klokka og stigende temperaturer.

Q-Free | Mobilitetsteknologi fra Trondheim

Færre dør med Q-Free. Q-Free gir bedre trafikkflyt, renere luft og tryggere trafikk med færre dødsfall og ulykker. Du finner en trøndersk brikke i biler over hele verden. Brikken fjerner køer, gjør bylufta bedre og redder liv. Færre dør i trafikken med teknologi fra Trondheim. Eventyret startet på en splitter ny E6 i 1988. Statens Vegvesen drømte om automatiske bomstasjoner der trafikken kunne passere uten å bremse ned eller stoppe opp. Det fikset gode hoder i vesle Q-Free - som opprinnelig het Micro Design - uten at vegvesenet trengte å lete utenlands. På bomstasjonen ved Ranheim utenfor Trondheim tok vi spranget fra manuelle innkrevingskiosker og myntautomater til lynraske radiosignaler.

Trondheim - en by for gode hoder

Borgar Ljosland og studiekameratene hans fra NTNU satt på bar. I baren dyrket de en god ide, og praten gikk: «Skal vi gjøre sånn eller slik? Hva er best? Sånn? Yes! Skriv det ned på servietten, fort!» Kompisene fant ut at det gikk an å gjøre mobiltelefonene mye bedre enn de var. En formel på et stykke papir gir displayet perfekt grafikk med minimal bruk av strøm. Prosessoren de laget oppskriften til skulle bli den beste på jorda. Sjukt ambisiøst, men det slo til. Borgar erobret verden. Visste du at 13 000 jobber med teknologi i Trondheimsregionen? Byområdet har 800 tekno-selskaper og byr på uante muligheter for den som er ute etter en spennende jobb eller vil starte noe smart på egen hånd.

Karbonfangst- og lagring | Jakten på den farlige gassen

Klimadjevelen truer med å velte verden slik vi kjenner den i dag. Mona Jacobsen Mølnvik skal fange ham før det er for seint. Forskningssjefen ved Sintef leder arbeidet med karbonfangst- og lagring (CCS) i Trondheim. Byen er et internasjonalt tyngdepunkt innen utvikling av en teknologi som temmer klimagassene. Trondheim er utpekt til CCS-hovedstad i Europa via EU, noe som virker logisk ettersom det var to forskere nettopp ved Sintef som i sin tid fikk ideen til å fange CO2 og lagre gassen dypt under havbunnen. I laboratorier og på forskningssentre mer enn 30 år senere pågår et stille, men dramatisk kappløp med tiden. Nå handler det om å gjøre metoden så effektiv og billig at den blir tatt i bruk i stor skala før farlige klimaendringer kommer ut av kontroll.

GETEK | Gir verden strøm fra sola

Getek As i Malvik gjør tropenatten lys i Afrika. Selskapet leverer strøm til verdens mest ekstreme utposter. Det skjer ved hjelp av kraft fra sol og vind. ”Bli lys!”, sa daglig leder Morten Gaustad, og mørket letnet for 37 000 mennesker i hus og hytter under ekvator.

Powel AI | Kunstig intelligens mot uvær

Selskapet Powel i Trondheim utvikler kunstig intelligens som utkonkurrerer menneskehjernen. Formålet er å sikre oss nok energi fra vann, vind og sol i en verden med mer ekstremt vær. Paradoksalt nok: Et røffere klima gjør det verre å utnytte den fornybare energien som skal hindre farlige klimaendringer.

Mannen som gir verden vann

Hva gjør du når du har flyktet til et fremmed land, lært språket fort og tatt høyere utdanning - uten å få jobb? Spør Reza Hezari, som møtte et umulig arbeidsmarked etter eksamen ved daværende NTH (NTNU). Muligens var det bare markedet som buttet i mot, muligens gjorde et fremmedartet navn og et norsk muntlig med aksent vondt verre. Reza fra Iran så muligheter bak alle problemene.

IT is Trondheim - part 1

Deepali Yemul reiste fra den andre siden av kloden for å å jobbe i Trondheim. Hos ARM midt i sentrum av byen er hun med på å gjøre mobiltelefonene til folk over hele verden stadig bedre. ARM lager verdens beste grafikkprosessor. Lyst på en spennende jobb? Mulighetene er ubegrenset for deg som vil gjøre karriere innen IT og annen teknologi i Trondheim.

IT is Trondheim - part 2

Amund Aune jobber hos Microchip i Trondheim. Selskapet har laget flere ørsmå databrikker enn det er mennesker på jorda. Eventyret startet med noen unge gründere fra byen som reiste til Silicon Vallye og fortalte om en god ide; oppskriften på en banebrytende minihjerne.Det finnes 750 tekno-selskaper i Trondheimsregionen ved siden av Microchip Norway.

Kvinnelige Gründere i Trondheim

Jentene er her! Joda, teknobransjen og gründermiljøene er mannsdominert, men se opp for myter: Verden går framover, jentene entrer en arena der gutta lenge var enerådende. Møt Ingrid, Kristne og Emilie, som mener Trondheim er en god by for gründere – av begge kjønn. Visste du forresten at det finnes 750 teknologiselskaper i Trondheimsregionen? Og at folk i hele landet mener vi er Norges ubestridte teknologihovedstad?

Trondheim | Big things are happening in this small city (English voice)

Verdens hardeste stoff er temmet

Nuria Espallargas ved NTNU har temmet et av verdens hardeste stoff. Det vil gjøre verden litt bedre. Forskernes oppdagelse gir oss lettere, mer slitesterke og miljøvennlige maskiner. Etter flere års arbeid var Nuria og kompanjongen Fahmi Mubarok nær ved å gi opp. Da åpenbarte løsningen seg ved laboratoriet i Trondheim. Bare diamant er hardere enn silisiumkarbid. Utfordringen har vært å manipulere stoffet slik at det kan sprøytes som beskyttende belegg på overflater ved hjelp av varmepistol. Det har vist seg umulig fordi silisiumkarbid går rett fra fast form til gass ved oppvarming – men ikke nå lenger.

Oppfinnerskolen

Visste du at NTNU produserer oppfinnere som er pålagt å starte en bedrift? Entreprenørskolen ved universitetet utdanner Petra- og Petter Smart-typer på løpende bånd. De som kommer inn på studiet skal ta i bruk forskning for å etablere egen virksomhet. Ideene prøves ut på “syretestrom” før entreprenørene setter dem ut i livet. 350 smartinger har gått oppfinnerskolen siden starten i 2003. Omtrent halvparten jobber videre med sin egen oppstartbedrift for å leve av ideen etterpå. Investorer har hittil satset over 350 millioner kroner på de kreative studentene.

Trondheim | En litt uvanlig by

Trondheim er en liten by med store ideer. Her finner du 37 000 studenter, 5000 som arbeider med forskning og høyere utdanning, 767 teknologiselskaper og en Nobelpris i medisin. Trondheim leder an i utforskingen av havet. Siemens´ base i byen gjør skipsfarten elektrisk.

Borgar ville erobre verden

Borgar Ljosland flyttet til Trondheim for å få verdensherredømme. Han og kompisene lyktes. De laget en mikrochip som gjorde mobiltelefoner over hele kloden bedre å bruke. En internasjonal gigant kjøpte gründernes selskap. Borgar gikk videre med nye ideer - inspirert av Trondheim som en by bygd på kunnskap, og et kraftsenter for nyskaping. Se og hør hvordan Borgar Ljosland tenker og hva teknologihovedstaden betyr for ham.

De gjør havet grønt

Siemens har 360 000 ansatte verden over. Selskapet pekte ut Trondheim som byen der gode hoder skal gjøre skipsfarten miljøvennlig.

Kinesiske bønder shopper i Orkdal

Det startet med et enkelt sveiseapparat. Nå selger bedriften Orkel i Orkdal avanserte landbruksmaskiner til over 50 land på seks kontinenter. Største kunder er bønder i Kina, India og Japan.

Trondheim gjør verden trådløs

Ledningen er snart historie. Smarte brikker får hjelpemidlene du omgir deg med til å snakke sammen uten fysisk kontakt.

Byen med ideene

Trondheim myldrer av gode ideer og lekne mennesker. Trondheim Playground er en fem-dagers happening som skal stimulere kreativitet, og øke interessen for innovasjon og ny teknologi.

Den dypeste hemmeligheten

Forskere i Trondheim fortsetter i sporene etter oppdagerne Nansen og Amundsen. NTNU AMOS utforsker vårt siste, ukjente kontinent – det største av alle.

Zedge

En app erobret verden: Hørt om Zedge, et tekno-selskap i Trondheim? Muligens ikke, men mer enn 250 millioner mennesker over hele verden hadde lastet ned Zedge-appen i 2017.

Attracting brains: Starmus i Trondheim

Trondheim tiltrekker seg gode hoder fra hele verden. Til daglig arbeider noen av klodens fremste hjerneforskere her, under ledelse av May-Britt og Edvard Moser ved Kavli-instituttet.

Mannen som vil gjøre havet elektrisk

Erik Ianssen hadde et mål: Å lage verdens første, elektriske fiskebåt. Den er sjøsatt. Nå har han en visjon: Ny teknologi gjør hele skipsfarten fossilfri, og Trondheim seiler først.

Tema: Gode idéer

4 x 4

De lærte Messi og Ronaldo å løpe mer. Ungdomskilden eksisterer. NTNU-professorene Jan Hoff og Jan Helgerud fant den ved å finslipe treningsmetoden 4 x 4.

Made in Trondheim

Trondheim er et Silicon Valley under nordlyset. Ved årsskiftet 2016/2017 hadde selskapene Atmel Norway (nå Microchip Technology) og Arm Norway produsert ørsmå hjerner til ca 10 milliarder mikrochips – made in Trondheim.

Gode hoder forstår hjernen

​I en liten by langt mot nord trenger noen av verdens fremste forskere dypt inn i ukjent terreng. De jakter på kilden til hukommelsen.

Work-Work

De drikker og spiller på jobb. Det skrev Dagens Næringsliv om Work-Work, og det stemmer. Skål for en god idé!

Tema: Gode idéer

Kahoot

Verden lærer bedre ved hjelp av forskning i Trondheim. Norges eneste spillprofessor, Alf Inge Wang ved NTNU, kom opp med ideen til det quiz-baserte læringsspillet Kahoot.

Tema: Gode idéer

Devico

Møt de beste gullgravere i verden. De holder til på Melhus utenfor Trondheim. På oppdrag fra gruveselskaper over hele verden finner Devico AS gull, diamanter og andre verdifulle mineraler dypt nede i bakken.

Fugro Oceanor

De varsler neste tsunami. Mer enn 100 avanserte bøyer fra Fugro Oceanor i Trondheim flyter på alle verdenshav. Bøyene overvåker miljøet, gir oss kunnskap om ny, ren energi og varsler neste tsunami.

Alf-Egil Bogen

Oppfinner lager oppfinnere. Alf-Egil Bogen og NTNU-kompis Vegard Wollan dro til Atmels hovedkontor i Silicon Valley. I bagasjen hadde gutta en ide de litt bråkjekt sa var verdt 100 millioner. Ingen nevnte at de tenkte kroner.

Tema: Gode idéer

Ultralyd

Lyd fra Trondheim redder liv. Ultralyd er lyden du ikke hører, men som gjør leger i stand til å se ting de aldri før har sett. Lydbølgene omskapes til bilder av menneskets indre. Bildene redder liv over hele verden.

Nanoteknologi - det minste i verden

Du trodde kanskje den raskeste reisen inn i det ukjente skjer med romskip. Feil. I Trondheim reiser vi med nanoteknologi. NTNUs NanoLab er science fiction akkurat nå.

GSM – drapet på fasttelefonen

Mobiltelefonen er hjelpemiddelet som slår alt, den mest selvsagte av alle dingser. For 30 år siden lette verden etter smarte løsninger for å gjøre det mulig å snakke i mobiltelefon mellom høye fjell, blant skyskrapere og på tvers av landegrenser.

Tema: Gode idéer

De bygger dypets motorveier

Fra en base på Orkanger har 1400 kilometer rør funnet veien til havbunnen siden 1995. Det tilsvarer tre ganger strekningen Trondheim-Oslo.