Trondheim - en by for gode hoder
Borgar Ljosland og studiekameratene hans fra NTNU satt på bar. I baren dyrket de en god ide, og praten gikk: «Skal vi gjøre sånn eller slik? Hva er best? Sånn? Yes! Skriv det ned på servietten, fort!» Kompisene fant ut at det gikk an å gjøre mobiltelefonene mye bedre enn de var. En formel på et stykke papir gir displayet perfekt grafikk med minimal bruk av strøm. Prosessoren de laget oppskriften til skulle bli den beste på jorda. Sjukt ambisiøst, men det slo til. Borgar erobret verden. Visste du at 13 000 jobber med teknologi i Trondheimsregionen? Byområdet har 800 tekno-selskaper og byr på uante muligheter for den som er ute etter en spennende jobb eller vil starte noe smart på egen hånd.
Fargerike Trondheim
Borgar og gjengen har satt spor etter seg i mobiltelefoner over hele kloden. Gründerne solgte til det globale selskapet ARM og kastet seg over nye oppgaver. Bak ARM-skiltet på en vegg nederst i Munkegata finner du nå en smeltedigel av teknologer fra alle verdenshjørner. Over halvparten kommer fra andre land. De har valgt seg Trondheim langt mot nord for å perfeksjonere grafikken på telefoner og andre touch-skjermer. Deepali Yemul er en av dem som kom hit.
Drikk på jobb
Over gata for ARM ligger Work-Work, stedet der folk kan spille og drikke på jobb. Eller mer seriøst; et fellesskap hvor spilleteknologi skaper nyttige påfunn og oppfinnelser. Det er bar i første etasje, for kreativiteten blomstrer i sosialt samvær. Her flyttet blant andre mannen bak den internasjonale hiten Wordfeud inn. Han gikk på NTNU, der spillprofessor Alf Inge Wang underviser. Wang er hjernen bak megasuksessen Kahoot.
Best på fotball
Apropos spill; hørt om Sportradar? Det startet som et utspring fra NTNU for 20 år siden. I dag har selskapet nesten 2000 ansatte over hele verden som leverer sportsstatistikk og data til National Football League, National Basketball League (begge i USA) og FIFA. Sportradar er i Champions League på fakta om fotball. Gründerne solgte seg ut for milliardbeløp, men Sportradar har fortsatt base i Trondheim.
Trønderske Q-Free har filialer over hele verden. Også Q-Free tørster etter flere gode hoder. Q-Free fjerner køer, renser byluft og hindrer trafikkulykker. Teknologien er i bruk på Øresundbroen, i Stockholm, på Færøyene, i Bangkok, Australia og mange andre steder.
Drapet på ledningen
Ledningen er snart historie. Nordic Semiconductor leder an i kappløpet mot det trådløse samfunn. Her utvikles tingenes internett. Science fiction i dag er hverdag i morgen. Hos Nordic arbeider gode hoder fra mer enn 40 nasjoner. Milliarder av mikrochips som får gjenstander til å snakke sammen kommer fra bedriften på Tyholt litt utenfor byens sentrum. Selskapet Microchip Technology, som ligger i nabolaget, har laget flere mikrobrikker enn det fins mennesker i verden. Du finner trøndersk teknologi i nesten alt.
En grønnere framtid
Klimaendringene er et faktum. Forskningsmiljøer og bedrifter i teknologihovedstaden er verdensledende i jakten på løsninger som skal hindre at naturen løper løpsk. Ett eksempel: Den multinasjonale giganten Siemens med nesten 400 000 ansatte valgte Trondheim som arena for å gjøre skipsfarten elektrisk og utslippsfri. I 2019 åpnet konsernet en batterifabrikk her fordi vi allerede har så mye kompetanse på grønn teknologi. Trondheimsfjorden er verdens første, offisielle testområde for autonome fartøyer.
I internasjonal sammenheng er Trondheim en liten by, men det er en liten by med store muligheter og store ambisjoner. Vi er i stand til å gjøre verden litt bedre. Flere tusen forskere og 800 tekno-selskaper jobber for det. Lyst å bli med? Her er ni av 800 foretak hvor de smarte får spennende oppgaver:
ARM Norway
Autronica
Microchip Technology
Norbit
Nordic Semiconductor
Powel
Q-Free
Siemens
Sportradar