Trondheim - en by for gode hoder

Borgar Ljosland og studiekameratene hans fra NTNU satt på bar. I baren dyrket de en god ide, og praten gikk: «Skal vi gjøre sånn eller slik? Hva er best? Sånn? Yes! Skriv det ned på servietten, fort!» Kompisene fant ut at det gikk an å gjøre mobiltelefonene mye bedre enn de var. En formel på et stykke papir gir displayet perfekt grafikk med minimal bruk av strøm. Prosessoren de laget oppskriften til skulle bli den beste på jorda. Sjukt ambisiøst, men det slo til. Borgar erobret verden. Visste du at 13 000 jobber med teknologi i Trondheimsregionen? Byområdet har 800 tekno-selskaper og byr på uante muligheter for den som er ute etter en spennende jobb eller vil starte noe smart på egen hånd.

Visste du at 13 000 jobber med teknologi i Trondheim?

Fargerike Trondheim
Borgar og gjengen har satt spor etter seg i mobiltelefoner over hele kloden. Gründerne solgte til det globale selskapet ARM og kastet seg over nye oppgaver. Bak ARM-skiltet på en vegg nederst i Munkegata finner du nå en smeltedigel av teknologer fra alle verdenshjørner. Over halvparten kommer fra andre land. De har valgt seg Trondheim langt mot nord for å perfeksjonere grafikken på telefoner og andre touch-skjermer. Deepali Yemul er en av dem som kom hit.

Drikk på jobb
Over gata for ARM ligger Work-Work, stedet der folk kan spille og drikke på jobb. Eller mer seriøst; et fellesskap hvor spilleteknologi skaper nyttige påfunn og oppfinnelser. Det er bar i første etasje, for kreativiteten blomstrer i sosialt samvær. Her flyttet blant andre mannen bak den internasjonale hiten Wordfeud inn. Han gikk på NTNU, der spillprofessor Alf Inge Wang underviser. Wang er hjernen bak megasuksessen Kahoot.

Best på fotball
Apropos spill; hørt om Sportradar? Det startet som et utspring fra NTNU for 20 år siden. I dag har selskapet nesten 2000 ansatte over hele verden som leverer sportsstatistikk og data til National Football League, National Basketball League (begge i USA) og FIFA. Sportradar er i Champions League på fakta om fotball. Gründerne solgte seg ut for milliardbeløp, men Sportradar har fortsatt base i Trondheim.

Trønderske Q-Free har filialer over hele verden. Også Q-Free tørster etter flere gode hoder. Q-Free fjerner køer, renser byluft og hindrer trafikkulykker. Teknologien er i bruk på Øresundbroen, i Stockholm, på Færøyene, i Bangkok, Australia og mange andre steder.

Drapet på ledningen
Ledningen er snart historie. Nordic Semiconductor leder an i kappløpet mot det trådløse samfunn. Her utvikles tingenes internett. Science fiction i dag er hverdag i morgen. Hos Nordic arbeider gode hoder fra mer enn 40 nasjoner. Milliarder av mikrochips som får gjenstander til å snakke sammen kommer fra bedriften på Tyholt litt utenfor byens sentrum. Selskapet Microchip Technology, som ligger i nabolaget, har laget flere mikrobrikker enn det fins mennesker i verden. Du finner trøndersk teknologi i nesten alt.

En grønnere framtid
Klimaendringene er et faktum. Forskningsmiljøer og bedrifter i teknologihovedstaden er verdensledende i jakten på løsninger som skal hindre at naturen løper løpsk. Ett eksempel: Den multinasjonale giganten Siemens med nesten 400 000 ansatte valgte Trondheim som arena for å gjøre skipsfarten elektrisk og utslippsfri. I 2019 åpnet konsernet en batterifabrikk her fordi vi allerede har så mye kompetanse på grønn teknologi. Trondheimsfjorden er verdens første, offisielle testområde for autonome fartøyer.

I internasjonal sammenheng er Trondheim en liten by, men det er en liten by med store muligheter og store ambisjoner. Vi er i stand til å gjøre verden litt bedre. Flere tusen forskere og 800 tekno-selskaper jobber for det. Lyst å bli med? Her er ni av 800 foretak hvor de smarte får spennende oppgaver:
ARM Norway
Autronica
Microchip Technology
Norbit
Nordic Semiconductor
Powel
Q-Free
Siemens
Sportradar

Tilbake til forsiden

Flere filmer om temaet:

Mat og forskning - Home of Nordic Flavours

Trøndelag og Trondheimsregionen ble utnevnt til Europeisk matregion 2022 (European Region of Gastronomy). Vi har naturgitte forutsetninger for å lykkes med å produsere mat og drikke av høy kvalitet; et rikt jordsmonn, sollyset faller inn i en gunstig vinkel, kystlinja er grunn og næringsrik, og regionen bader i friskt, rent vann. Ved hjelp av forsknings- og utviklingsmiljøene i Trondheim kan vi perfeksjonere oss som produsent og leverandør av næringsmidler. Kunnskap, spisskompetanse og bruk av avansert teknologi er viktige ingredienser når vi som matregion skal konkurrere med de beste og mest kjente i verden. Trondheimsregionen stimulerer til tettere samarbeid mellom produsenter og forskere. Målet er bærekraft kombinert med ypperste kvalitet.

Havvind | Vindkraft som kan redde verden

Det finnes mer enn nok vind på havet til å redde verden fra farlige klimaendringer. Trondheim er en pionerby i jakten på flytende havvind. Alle ser hit. Det blåser mest over dypt hav. 80 prosent av all vind feier over dyp som er for store til at vindturbiner kan stå på bunnen. Turbinene må flyte i sjøen. Oppgaven til sjefforsker John Olav G. Tande ved Sintef Energi og kollegene hans er å finne tekniske løsninger som gjør det lønnsomt å bygge ut flytende vindparker til havs, og som samtidig gjør minst mulig skade på miljøet. Gode hoder ved Sintef og NTNU skal fange vinden som kan erstatte kull, olje og gass. Mulighetene er nesten ubegrenset, men Tande & co slåss mot klokka og stigende temperaturer.

Q-Free | Mobilitetsteknologi fra Trondheim

Færre dør med Q-Free. Q-Free gir bedre trafikkflyt, renere luft og tryggere trafikk med færre dødsfall og ulykker. Du finner en trøndersk brikke i biler over hele verden. Brikken fjerner køer, gjør bylufta bedre og redder liv. Færre dør i trafikken med teknologi fra Trondheim. Eventyret startet på en splitter ny E6 i 1988. Statens Vegvesen drømte om automatiske bomstasjoner der trafikken kunne passere uten å bremse ned eller stoppe opp. Det fikset gode hoder i vesle Q-Free - som opprinnelig het Micro Design - uten at vegvesenet trengte å lete utenlands. På bomstasjonen ved Ranheim utenfor Trondheim tok vi spranget fra manuelle innkrevingskiosker og myntautomater til lynraske radiosignaler.