Q-Free | Mobilitetsteknologi fra Trondheim

Færre dør med Q-Free. Q-Free gir bedre trafikkflyt, renere luft og tryggere trafikk med færre dødsfall og ulykker. Du finner en trøndersk brikke i biler over hele verden. Brikken fjerner køer, gjør bylufta bedre og redder liv. Færre dør i trafikken med teknologi fra Trondheim. Eventyret startet på en splitter ny E6 i 1988. Statens Vegvesen drømte om automatiske bomstasjoner der trafikken kunne passere uten å bremse ned eller stoppe opp. Det fikset gode hoder i vesle Q-Free - som opprinnelig het Micro Design - uten at vegvesenet trengte å lete utenlands. På bomstasjonen ved Ranheim utenfor Trondheim tok vi spranget fra manuelle innkrevingskiosker og myntautomater til lynraske radiosignaler.

Det internasjonale gjennombruddet fant sted i Portugal i 1991, og i dag er Q-free et børsnotert teknologiselskap med hovedkontor i Trondheim og 400 ansatte fordelt på avdelinger i 16 land. Du finner kontorer i blant annet USA, Australia, Canada, Chile, Russland, Slovenia og Storbritannia. Teknologien brukes til mye mer enn å kreve inn bompenger fra biler i høy fart. I dag handler det stikkordsmessig om Flow, Clean, Safe - altså bedre trafikkflyt, renere luft og tryggere trafikk med færre dødsfall og ulykker.

Q-Free er en verdensledende aktør innen mobilitetsteknologi.

Den korte filmen vi har laget bruker Bangkok som eksempel. 80 prosent av storbyene har helseskadelig luft. Bangkok er en av de aller verste og trafikk er hovedårsaken til den farlige lufta. Der sto bilene i snitt i fire minutter og spydde ut avgasser for å komme gjennom bomstasjonene. Den trønderske brikken gjorde fire minutter til tre sekunder. Nesten 6 millioner biler passerer Q-Free-punktene i Thailands hovedstad hver dag.

Blant annet i Australia og på Færøyene tester Q-Free ut ny teknologi uten at det handler om å kreve inn bompenger. Nesten 1,4 millioner mennesker dør i trafikken hvert år. Trafikkulykker er viktigste dødsårsak blant unge voksne. Tekniske løsninger fra trondheimsregionen gjør det lettere å overvåke trafikken og luke ut de som utgjør en risiko for seg selv og andre. Flere får leve lenger.

Banebrytende videoteknologi fra Q-Free har bidratt til reduserte utslipp og bedre luft i Stockholm. Øresundbroen mellom Sverge og Danmark er utstyrt med smarte løsninger utviklet hos Q-Free, som bare er ett av utallige tekno-selskaper i Trondheim.

Transport er en av hovedårsakene til klimagassutslipp verden over. I storbyene sitter folk opptil 60 timer i bilkø hvert år i stedet for å bruke tida til nyttige formål. Q-Free gjør noe med begge deler.

Tilbake til forsiden

Flere filmer om temaet:

Mat og forskning - Home of Nordic Flavours

Trøndelag og Trondheimsregionen ble utnevnt til Europeisk matregion 2022 (European Region of Gastronomy). Vi har naturgitte forutsetninger for å lykkes med å produsere mat og drikke av høy kvalitet; et rikt jordsmonn, sollyset faller inn i en gunstig vinkel, kystlinja er grunn og næringsrik, og regionen bader i friskt, rent vann. Ved hjelp av forsknings- og utviklingsmiljøene i Trondheim kan vi perfeksjonere oss som produsent og leverandør av næringsmidler. Kunnskap, spisskompetanse og bruk av avansert teknologi er viktige ingredienser når vi som matregion skal konkurrere med de beste og mest kjente i verden. Trondheimsregionen stimulerer til tettere samarbeid mellom produsenter og forskere. Målet er bærekraft kombinert med ypperste kvalitet.

Havvind | Vindkraft som kan redde verden

Det finnes mer enn nok vind på havet til å redde verden fra farlige klimaendringer. Trondheim er en pionerby i jakten på flytende havvind. Alle ser hit. Det blåser mest over dypt hav. 80 prosent av all vind feier over dyp som er for store til at vindturbiner kan stå på bunnen. Turbinene må flyte i sjøen. Oppgaven til sjefforsker John Olav G. Tande ved Sintef Energi og kollegene hans er å finne tekniske løsninger som gjør det lønnsomt å bygge ut flytende vindparker til havs, og som samtidig gjør minst mulig skade på miljøet. Gode hoder ved Sintef og NTNU skal fange vinden som kan erstatte kull, olje og gass. Mulighetene er nesten ubegrenset, men Tande & co slåss mot klokka og stigende temperaturer.

Trondheim - en by for gode hoder

Borgar Ljosland og studiekameratene hans fra NTNU satt på bar. I baren dyrket de en god ide, og praten gikk: «Skal vi gjøre sånn eller slik? Hva er best? Sånn? Yes! Skriv det ned på servietten, fort!» Kompisene fant ut at det gikk an å gjøre mobiltelefonene mye bedre enn de var. En formel på et stykke papir gir displayet perfekt grafikk med minimal bruk av strøm. Prosessoren de laget oppskriften til skulle bli den beste på jorda. Sjukt ambisiøst, men det slo til. Borgar erobret verden. Visste du at 13 000 jobber med teknologi i Trondheimsregionen? Byområdet har 800 tekno-selskaper og byr på uante muligheter for den som er ute etter en spennende jobb eller vil starte noe smart på egen hånd.