IT is Trondheim - part 2

Amund Aune jobber hos Microchip i Trondheim. Selskapet har laget flere ørsmå databrikker enn det er mennesker på jorda. Eventyret startet med noen unge gründere fra byen som reiste til Silicon Vallye og fortalte om en god ide; oppskriften på en banebrytende minihjerne.Det finnes 750 tekno-selskaper i Trondheimsregionen ved siden av Microchip Norway.

Et av de andre - Sportradar - leverer data om fotball og annen idrett til hele verden.

Sportradar startet som et utspring fra NTNU for 20 år siden. I dag har selskapet nesten 2000 ansatte over hele verden. Michelle Ludvigsen og kollegene hennes leverer sportsstatistikk og data til blant andre National Football League, National Basketball League (begge i USA) og FIFA. Det internasjonale fotballforbundet ser til Trondheim også når det butter litt for Rosenborg. Sportradar er verdensledende på fakta om fotball.

Smarte mennesker flytter fra alle kanter av kloden for å jobbe i Trondheim. Hvorfor reise vekk? Her har du 750 muligheter til å gjøre karriere innen IT og annen teknologi. Velg en av dem.Filmen gir deg små glimt fra livet i selskapene Sportradar, Microchip, Q-Free, Acando og Signicat. Der er det spennende å jobbe. Aktørene i teknologihovedstaden løser viktige oppgaver for hele kloden.

Trøndersk teknologi finnes inni alt fra lyspærer, mobiltelefoner og klokker til kjøleskap, fjernsyn og biler.

Milliarder av mennesker rundt om på planeten vår bruker denne teknologien uten å ane at den kommer fra en relativt liten by langt mot nord. Gode hoder fra alle kontinenter flytter til Trondheim. De gir oss renere energi, smartere hjelpemidler og mer effektive medisiner. De gjør verden bedre. Vil du bli med på laget?

Gå til forsiden

Flere filmer om temaet:

GETEK | Gir verden strøm fra sola

Getek As i Malvik gjør tropenatten lys i Afrika. Selskapet leverer strøm til verdens mest ekstreme utposter. Det skjer ved hjelp av kraft fra sol og vind. ”Bli lys!”, sa daglig leder Morten Gaustad, og mørket letnet for 37 000 mennesker i hus og hytter under ekvator.

Powel AI | Kunstig intelligens mot uvær

Selskapet Powel i Trondheim utvikler kunstig intelligens som utkonkurrerer menneskehjernen. Formålet er å sikre oss nok energi fra vann, vind og sol i en verden med mer ekstremt vær. Paradoksalt nok: Et røffere klima gjør det verre å utnytte den fornybare energien som skal hindre farlige klimaendringer.

Mannen som gir verden vann

Hva gjør du når du har flyktet til et fremmed land, lært språket fort og tatt høyere utdanning - uten å få jobb? Spør Reza Hezari, som møtte et umulig arbeidsmarked etter eksamen ved daværende NTH (NTNU). Muligens var det bare markedet som buttet i mot, muligens gjorde et fremmedartet navn og et norsk muntlig med aksent vondt verre. Reza fra Iran så muligheter bak alle problemene.