GETEK | Gir verden strøm fra sola

Getek As i Malvik gjør tropenatten lys i Afrika. Selskapet leverer strøm til verdens mest ekstreme utposter. Det skjer ved hjelp av kraft fra sol og vind. ”Bli lys!”, sa daglig leder Morten Gaustad, og mørket letnet for 37 000 mennesker i hus og hytter under ekvator.

Lys i bushen

Vel, fullt så kjapt lysnet det muligens ikke, men likevel: Nesten som ved et trylleslag fra teknikerne i Malvik ble Bugala Island i Uganda elektrifisert. Bugala er den største øya i Victoriasjøen, og her kan skolebarna nå lese lekser i skinnet fra moderne lyspærer. Ingen må lenger stå og vente på bussen med hjertet i halsen av frykt for overfall i ly av mørket. Lys gir kunnskap, lys gir trygghet.

Getek leverer pakker med energi fra sol og vind skreddersydd de mest aparte behov. Bouvetøya i Antarktis regnes som verdens mest avsidesliggende sted. Den ugjestmilde øya er samtidig en grå flekk på jordkloden der solstrålene aldri trenger gjennom tåka. Getek sørget for at værstasjonen får strøm fra vind i stedet for sol.

Når Morten Gaustad ser inn i framtida, øyner han et marked der stadig flere bygg er koblet fra strømnettet.

Også de som overvåker ustabile fjellpartier som Mannen og Åkerneset må ha elektrisitet til måleinstrumentene sine. Getek fikser. Fyrlykter på de ytterste skjær, forskningsstasjoner på Svalbard, Troll-basen nær Sydpolen og turisthytter i uveisomt terreng – Getek har vært der og montert kraftpakker basert på fornybar energi.

Hvordan fikk et lite firma fra Malvik hele verden som marked for smarte løsninger med sol- og vindkraft? Det startet med Morten Gaustads far John som snublet over et primitivt solcellepanel i 1976. En forutseende kar ville ha hjelp av Gaustads el-firma til å installere nyvinningen på hytta. Snart var John Gaustad pioner på hyttepakker med batteri, kabel og noen få lyspunkt - lenge før utslippskutt og global oppvarming sto på FNs dagsorden.

Trondheim er et kraftsenter innen forskning på grønn energi.


Hus som kraftstasjoner

Ved siden av å bringe strøm dit ingen skulle tru at nokon kunne bu, leverer Getek solcellepaneler til bygg som er koblet til ordinært kraftnett. Tre av utallige prosjekter er OL-landsbyen på Hamar, som den gangen i 1993 var Norges største anlegg i sitt slag, Os kunst- og kultursenter og forretningsbygget Ranheimsveien 9 hjemme i teknologihovedstaden.

Med kunnskapsmiljøene våre er Trondheim et kraftsenter innen forskning på grønn energi og utviklingen går i et rasende tempo. Når Morten Gaustad ser inn i framtida, øyner han et marked der stadig flere bygg er koblet fra strømnettet. Bygningene produserer strøm til seg selv. Vakre tak og fasader omdanner sollys til energi med stor effekt.


Sol i nord

PS: Solcelleanlegg fungerer minst like godt i det polare Norge som på Bugala Island under ekvator. Forsøk i regi av NTNU og Sintef viser enkelt sagt at panelene er mer effektive i kulde enn i varme. Nedbør er ingen hindring, og heller ikke is hvis den er blank.

Langt inn i den norske fjellheimen eller midt i byen – GETEK leverer trygge, grønne og driftssikre energiforsyningsløsninger, bygget på mange års erfaring fra inn- og utland.

Her finner du flere filmer fra Teknologihovedstaden!

Tilbake til forsiden

Flere filmer om temaet:

Mat og forskning - Home of Nordic Flavours

Trøndelag og Trondheimsregionen ble utnevnt til Europeisk matregion 2022 (European Region of Gastronomy). Vi har naturgitte forutsetninger for å lykkes med å produsere mat og drikke av høy kvalitet; et rikt jordsmonn, sollyset faller inn i en gunstig vinkel, kystlinja er grunn og næringsrik, og regionen bader i friskt, rent vann. Ved hjelp av forsknings- og utviklingsmiljøene i Trondheim kan vi perfeksjonere oss som produsent og leverandør av næringsmidler. Kunnskap, spisskompetanse og bruk av avansert teknologi er viktige ingredienser når vi som matregion skal konkurrere med de beste og mest kjente i verden. Trondheimsregionen stimulerer til tettere samarbeid mellom produsenter og forskere. Målet er bærekraft kombinert med ypperste kvalitet.

Havvind | Vindkraft som kan redde verden

Det finnes mer enn nok vind på havet til å redde verden fra farlige klimaendringer. Trondheim er en pionerby i jakten på flytende havvind. Alle ser hit. Det blåser mest over dypt hav. 80 prosent av all vind feier over dyp som er for store til at vindturbiner kan stå på bunnen. Turbinene må flyte i sjøen. Oppgaven til sjefforsker John Olav G. Tande ved Sintef Energi og kollegene hans er å finne tekniske løsninger som gjør det lønnsomt å bygge ut flytende vindparker til havs, og som samtidig gjør minst mulig skade på miljøet. Gode hoder ved Sintef og NTNU skal fange vinden som kan erstatte kull, olje og gass. Mulighetene er nesten ubegrenset, men Tande & co slåss mot klokka og stigende temperaturer.

Q-Free | Mobilitetsteknologi fra Trondheim

Færre dør med Q-Free. Q-Free gir bedre trafikkflyt, renere luft og tryggere trafikk med færre dødsfall og ulykker. Du finner en trøndersk brikke i biler over hele verden. Brikken fjerner køer, gjør bylufta bedre og redder liv. Færre dør i trafikken med teknologi fra Trondheim. Eventyret startet på en splitter ny E6 i 1988. Statens Vegvesen drømte om automatiske bomstasjoner der trafikken kunne passere uten å bremse ned eller stoppe opp. Det fikset gode hoder i vesle Q-Free - som opprinnelig het Micro Design - uten at vegvesenet trengte å lete utenlands. På bomstasjonen ved Ranheim utenfor Trondheim tok vi spranget fra manuelle innkrevingskiosker og myntautomater til lynraske radiosignaler.