Nanoteknologi - det minste i verden

Du trodde kanskje den raskeste reisen inn i det ukjente skjer med romskip. Feil. I Trondheim reiser vi med nanoteknologi. NTNUs NanoLab er science fiction akkurat nå.

Her manipulerer forskerne materialer på atomnivå. De arbeider med det minste vi vet. Ny kunnskap fra mikroverden bringer framtida nærmere med økende hastighet.

En nanometer er en meter delt på en milliard. Med en slik målestokk blir alt annet veldig stort. Et svevende støvkorn har skadepotensialet til et fjellmassiv i fritt fall. En lett vibrasjon tilsvarer det mest ødeleggende jordskjelv. Derfor finner du clean room – det rene rommet – ved NTNUs NanoLab.

Nanoteknologien gir oss bedre kreftmedisin, ny og ren energi og materialer med nye egenskaper. Ingen vet hvor reisen ender.

Tilbake til forsiden Last ned film

Flere filmer om temaet: Viktig forskning

Den dypeste hemmeligheten

Forskere i Trondheim fortsetter i sporene etter oppdagerne Nansen og Amundsen. NTNU AMOS utforsker vårt siste, ukjente kontinent – det største av alle.

Attracting brains: Starmus i Trondheim

Trondheim tiltrekker seg gode hoder fra hele verden. Til daglig arbeider noen av klodens fremste hjerneforskere her, under ledelse av May-Britt og Edvard Moser ved Kavli-instituttet.

4 x 4

De lærte Messi og Ronaldo å løpe mer. Ungdomskilden eksisterer. NTNU-professorene Jan Hoff og Jan Helgerud fant den ved å finslipe treningsmetoden 4 x 4.