Trondheim | En litt uvanlig by

Trondheim er en liten by med store ideer. Her finner du 37 000 studenter, 5000 som arbeider med forskning og høyere utdanning, 767 teknologiselskaper og en Nobelpris i medisin. Trondheim leder an i utforskingen av havet. Siemens´ base i byen gjør skipsfarten elektrisk.

Kloke hoder i trønderhovedstaden lager mikrobrikker til mobiltelefoner og andre hjelpemidler verden over. Nano-forskere ved NTNU bruker det minste som fins i kampen for ren energi og en kur mot kreft. Moser-teamet fortsetter å fravriste hjernen dens innerste hemmeligheter. En by langt mot nord leverer smarte løsninger til hele planeten - og trekker til seg smarte mennesker fra alle verdenshjørner.

Trondheim er rett og slett et spennende sted, og drømmebyen for deg som er glad i teknologi og forskning. 130 bedrifter har sprunget ut av forskningsmiljøene ved NTNU og Sintef siden 2010. Sintef la nylig fram rapporten Nye muligheter for verdiskaping i Norge - om hva Norge kan leve av etter oljen. 24 næringer peker seg ut, og nesten alt hører allerede til i den litt uvanlige byen vår langt mot nord, som batteriproduksjon, ultralyd knyttet til kunstig intelligens og høsting av havets produkter.

Tilbake til forsiden

Flere filmer om temaet:

Mat og forskning - Home of Nordic Flavours

Trøndelag og Trondheimsregionen ble utnevnt til Europeisk matregion 2022 (European Region of Gastronomy). Vi har naturgitte forutsetninger for å lykkes med å produsere mat og drikke av høy kvalitet; et rikt jordsmonn, sollyset faller inn i en gunstig vinkel, kystlinja er grunn og næringsrik, og regionen bader i friskt, rent vann. Ved hjelp av forsknings- og utviklingsmiljøene i Trondheim kan vi perfeksjonere oss som produsent og leverandør av næringsmidler. Kunnskap, spisskompetanse og bruk av avansert teknologi er viktige ingredienser når vi som matregion skal konkurrere med de beste og mest kjente i verden. Trondheimsregionen stimulerer til tettere samarbeid mellom produsenter og forskere. Målet er bærekraft kombinert med ypperste kvalitet.

Havvind | Vindkraft som kan redde verden

Det finnes mer enn nok vind på havet til å redde verden fra farlige klimaendringer. Trondheim er en pionerby i jakten på flytende havvind. Alle ser hit. Det blåser mest over dypt hav. 80 prosent av all vind feier over dyp som er for store til at vindturbiner kan stå på bunnen. Turbinene må flyte i sjøen. Oppgaven til sjefforsker John Olav G. Tande ved Sintef Energi og kollegene hans er å finne tekniske løsninger som gjør det lønnsomt å bygge ut flytende vindparker til havs, og som samtidig gjør minst mulig skade på miljøet. Gode hoder ved Sintef og NTNU skal fange vinden som kan erstatte kull, olje og gass. Mulighetene er nesten ubegrenset, men Tande & co slåss mot klokka og stigende temperaturer.

Q-Free | Mobilitetsteknologi fra Trondheim

Færre dør med Q-Free. Q-Free gir bedre trafikkflyt, renere luft og tryggere trafikk med færre dødsfall og ulykker. Du finner en trøndersk brikke i biler over hele verden. Brikken fjerner køer, gjør bylufta bedre og redder liv. Færre dør i trafikken med teknologi fra Trondheim. Eventyret startet på en splitter ny E6 i 1988. Statens Vegvesen drømte om automatiske bomstasjoner der trafikken kunne passere uten å bremse ned eller stoppe opp. Det fikset gode hoder i vesle Q-Free - som opprinnelig het Micro Design - uten at vegvesenet trengte å lete utenlands. På bomstasjonen ved Ranheim utenfor Trondheim tok vi spranget fra manuelle innkrevingskiosker og myntautomater til lynraske radiosignaler.