Powel AI | Kunstig intelligens mot uvær

Selskapet Powel i Trondheim utvikler kunstig intelligens som utkonkurrerer menneskehjernen. Formålet er å sikre oss nok energi fra vann, vind og sol i en verden med mer ekstremt vær. Paradoksalt nok: Et røffere klima gjør det verre å utnytte den fornybare energien som skal hindre farlige klimaendringer.

Powels algoritmer er så smarte at de lærer av seg selv.

Styrtregn, hyppig flom og voldsomme stormer er en trussel mot vannmagasiner, solcelleanlegg og vindturbiner. Samfunnet vårt blir stadig mer sårbart ved strømbrudd. Svikter energiforsyningen, stopper den moderne verden.

Powels prosjekt for kunstig intelligens leverer prognoser for blant annet tilsig av vann i reservoarene som er så presise at vi vet hva som snart vil skje og kan ta forholdsregler mot skade. Samtidig vil varsler som nærmer seg det klarsynte sørge for mer effektiv produksjon av energi fra vann, vind og sol. Det styrker de miljøvennlige energikildene i konkurransen med kull, olje og gass.

Kunstig intelligens er noe langt mer enn roboter som tar jobben fra folk.

Powels algoritmer er så smarte at de lærer av seg selv. Presisjonsnivået stiger kontinuerlig. Målet er å bidra til økt bruk av ren, fornybar energi i en verden som blir stadig hetere. Kunstig intelligens er noe langt mer enn roboter som tar jobben fra folk. Boris Tistan hos Powel AI (Artificial Intelligence) forklarer deg hvorfor og hvordan på to minutter. Snurr film!

Gå til forsiden

Flere filmer om temaet:

GETEK | Gir verden strøm fra sola

Getek As i Malvik gjør tropenatten lys i Afrika. Selskapet leverer strøm til verdens mest ekstreme utposter. Det skjer ved hjelp av kraft fra sol og vind. ”Bli lys!”, sa daglig leder Morten Gaustad, og mørket letnet for 37 000 mennesker i hus og hytter under ekvator.

Mannen som gir verden vann

Hva gjør du når du har flyktet til et fremmed land, lært språket fort og tatt høyere utdanning - uten å få jobb? Spør Reza Hezari, som møtte et umulig arbeidsmarked etter eksamen ved daværende NTH (NTNU). Muligens var det bare markedet som buttet i mot, muligens gjorde et fremmedartet navn og et norsk muntlig med aksent vondt verre. Reza fra Iran så muligheter bak alle problemene.

IT is Trondheim - part 1

Deepali Yemul reiste fra den andre siden av kloden for å å jobbe i Trondheim. Hos ARM midt i sentrum av byen er hun med på å gjøre mobiltelefonene til folk over hele verden stadig bedre. ARM lager verdens beste grafikkprosessor. Lyst på en spennende jobb? Mulighetene er ubegrenset for deg som vil gjøre karriere innen IT og annen teknologi i Trondheim.