GETEK | Gir verden strøm fra sola

Getek As i Malvik gjør tropenatten lys i Afrika. Selskapet leverer strøm til verdens mest ekstreme utposter. Det skjer ved hjelp av kraft fra sol og vind. ”Bli lys!”, sa daglig leder Morten Gaustad, og mørket letnet for 37 000 mennesker i hus og hytter under ekvator.

Lys i bushen

Vel, fullt så kjapt lysnet det muligens ikke, men likevel: Nesten som ved et trylleslag fra teknikerne i Malvik ble Bugala Island i Uganda elektrifisert. Bugala er den største øya i Victoriasjøen, og her kan skolebarna nå lese lekser i skinnet fra moderne lyspærer. Ingen må lenger stå og vente på bussen med hjertet i halsen av frykt for overfall i ly av mørket. Lys gir kunnskap, lys gir trygghet.

Getek leverer pakker med energi fra sol og vind skreddersydd de mest aparte behov. Bouvetøya i Antarktis regnes som verdens mest avsidesliggende sted. Den ugjestmilde øya er samtidig en grå flekk på jordkloden der solstrålene aldri trenger gjennom tåka. Getek sørget for at værstasjonen får strøm fra vind i stedet for sol.

Når Morten Gaustad ser inn i framtida, øyner han et marked der stadig flere bygg er koblet fra strømnettet.

Også de som overvåker ustabile fjellpartier som Mannen og Åkerneset må ha elektrisitet til måleinstrumentene sine. Getek fikser. Fyrlykter på de ytterste skjær, forskningsstasjoner på Svalbard, Troll-basen nær Sydpolen og turisthytter i uveisomt terreng – Getek har vært der og montert kraftpakker basert på fornybar energi.

Hvordan fikk et lite firma fra Malvik hele verden som marked for smarte løsninger med sol- og vindkraft? Det startet med Morten Gaustads far John som snublet over et primitivt solcellepanel i 1976. En forutseende kar ville ha hjelp av Gaustads el-firma til å installere nyvinningen på hytta. Snart var John Gaustad pioner på hyttepakker med batteri, kabel og noen få lyspunkt - lenge før utslippskutt og global oppvarming sto på FNs dagsorden.

Trondheim er et kraftsenter innen forskning på grønn energi.


Hus som kraftstasjoner

Ved siden av å bringe strøm dit ingen skulle tru at nokon kunne bu, leverer Getek solcellepaneler til bygg som er koblet til ordinært kraftnett. Tre av utallige prosjekter er OL-landsbyen på Hamar, som den gangen i 1993 var Norges største anlegg i sitt slag, Os kunst- og kultursenter og forretningsbygget Ranheimsveien 9 hjemme i teknologihovedstaden.

Med kunnskapsmiljøene våre er Trondheim et kraftsenter innen forskning på grønn energi og utviklingen går i et rasende tempo. Når Morten Gaustad ser inn i framtida, øyner han et marked der stadig flere bygg er koblet fra strømnettet. Bygningene produserer strøm til seg selv. Vakre tak og fasader omdanner sollys til energi med stor effekt.


Sol i nord

PS: Solcelleanlegg fungerer minst like godt i det polare Norge som på Bugala Island under ekvator. Forsøk i regi av NTNU og Sintef viser enkelt sagt at panelene er mer effektive i kulde enn i varme. Nedbør er ingen hindring, og heller ikke is hvis den er blank.

Langt inn i den norske fjellheimen eller midt i byen – GETEK leverer trygge, grønne og driftssikre energiforsyningsløsninger, bygget på mange års erfaring fra inn- og utland.

Her finner du flere filmer fra Teknologihovedstaden!

Gå til forsiden

Flere filmer om temaet:

Powel AI | Kunstig intelligens mot uvær

Selskapet Powel i Trondheim utvikler kunstig intelligens som utkonkurrerer menneskehjernen. Formålet er å sikre oss nok energi fra vann, vind og sol i en verden med mer ekstremt vær. Paradoksalt nok: Et røffere klima gjør det verre å utnytte den fornybare energien som skal hindre farlige klimaendringer.

Mannen som gir verden vann

Hva gjør du når du har flyktet til et fremmed land, lært språket fort og tatt høyere utdanning - uten å få jobb? Spør Reza Hezari, som møtte et umulig arbeidsmarked etter eksamen ved daværende NTH (NTNU). Muligens var det bare markedet som buttet i mot, muligens gjorde et fremmedartet navn og et norsk muntlig med aksent vondt verre. Reza fra Iran så muligheter bak alle problemene.

IT is Trondheim - part 1

Deepali Yemul reiste fra den andre siden av kloden for å å jobbe i Trondheim. Hos ARM midt i sentrum av byen er hun med på å gjøre mobiltelefonene til folk over hele verden stadig bedre. ARM lager verdens beste grafikkprosessor. Lyst på en spennende jobb? Mulighetene er ubegrenset for deg som vil gjøre karriere innen IT og annen teknologi i Trondheim.