Gode hoder forstår hjernen

​I en liten by langt mot nord trenger noen av verdens fremste forskere dypt inn i ukjent terreng. De jakter på kilden til hukommelsen.

I det fjerne kan det vente en kur mot all sykdom som angriper menneskets evne til å tenke og forstå.

I 2014 vant May-Britt og Edvard Moser Nobelprisen i medisin. Lenge før det hadde de gjort Trondheim til et kraftsentrum for internasjonal hjerneforskning. Kavli-instituttet sentralt i byen er i dag en magnet på gode hoder. 

Vitenskapsmenn og -kvinner kommer hit fra Belgia, India, Iran og Japan, fra Etiopia, Polen, Portugal, USA og mange andre land. Sammen med sine norske kolleger arbeider de systematisk for å fravriste menneskehjernen dens innerste hemmeligheter.
Og hva er egentlig hukommelse? Hvordan kunne du forstå denne teksten?

Tilbake til forsiden

Flere filmer om temaet: Viktig forskning

Den dypeste hemmeligheten

Forskere i Trondheim fortsetter i sporene etter oppdagerne Nansen og Amundsen. NTNU AMOS utforsker vårt siste, ukjente kontinent – det største av alle.

Attracting brains: Starmus i Trondheim

Trondheim tiltrekker seg gode hoder fra hele verden. Til daglig arbeider noen av klodens fremste hjerneforskere her, under ledelse av May-Britt og Edvard Moser ved Kavli-instituttet.

4 x 4

De lærte Messi og Ronaldo å løpe mer. Ungdomskilden eksisterer. NTNU-professorene Jan Hoff og Jan Helgerud fant den ved å finslipe treningsmetoden 4 x 4.